DEWI SRI BOYONG.

verteller: Harrie Djojowikromo.

 

Korte beschrijving over de Ontvoering van Dewi Sri

Dewi Sri uit Negara (land/streek) Ujung Geribik was een schoonheid, erg dapper en beschikte over bijzondere goddelijke krachten.  Zij was een kind van één van de Engelen uit het Godenrijk. En op aarde gestuurd. Zij was de Godin van de Rijst en de Landbouw. Niet alleen voor Java , maar ook gehele Wereld.

Op een avond kreeg Dewi Sri bezoek van de machtige Prins Nilatksaka, zoon van Koning Seran trenggono van het Rijk Ngatasangin. De prins zei tegen Dewi Sri dat hij haar als toekomstige gemalin zag. Dewi Sri antwoordde dat zij een andere hogere bestemming had op aarde dan een gemalin te zijn. Haar antwoord betekende dus, NEEN! Waarop de Prins haar mededeelde dat hij haar, als was het tegen haar wil, dan toch naar Ngatasangin zal meenemen.

Na 3 dagen verdwijning van Dewi Sri werden Ujung Gribik, het Rijk Amarta, - Dwarawati t/m Mandura alsook het geheel gebied op Dieng Plateau tot de Bromo Vulkanen door onheil merkbaar. Alle landbouwgewassen en vooral de Rijstbouw dreigden de oogsten te verliezen. 

Radèn Werkudara , was laaiend en direct van plan om diegene die Dewi Sri had ontvoerd te straffen. Hij wilde direct vertrekken met zijn legereenheden. Koning Yudistira van het Rijk Amarta stemde in met het plan van  Werkudara om Dewi Sri terug te brengen naar haar woonplaats Ujung Geribik.

Koning Kresna van Dwarawati, vond het geen goed plan. Hij wist dat Dewi Sri ontvoerd werd door Prins Nilataksaka van het Rijk NGATASANGIN. Maar legereenheden erheen te sturen om Dewi Sri terug te halen zou oorlog met de Koning Seran TRENGGONO betekenen.  Deze koning was zeer vreedzaam, rechtvaardig en werd door bevolking gerespecteerd en geliefd. Zijn samenwerking met het Rijk AMARTA en DWARAWATI was heel goed.

Het was een actie van 1 persoon , de zoon van Koning Seran Trenggono.  Dus een tegen actie door een Ridder/Satrio van Amarta zou passend zijn. Op deze wijze zou oorlog tussen Ngatasangin en Amarta worden voorkomen.

Koning Kresna stelde voor om de jonge ridder Bambang Probo Kusuma (één vd zonen van Radèn Arjuna) voor deze missie te sturen. Bambang Probo Kusuma was al door de Oppergod en het Godenrijk bestemd om als beschermridder te zijn voor Dewi Sri. Kijaji Semar (ook een God op aarde) en zijn zonen Garèng en Bagòng kunnen Bambang Probio Kusuma begeleiden op zijn Missie. Bambang Probo Kusuma en Kijaji Semar en zonen zijn akkoord mee, en vertrokken naar het Rijk Ngatasangin.

Hoe het Wayang verhaal verder zal verlopen,…..volgen jullie maar de Wayang opvoering.

                                                                       --/--

R. Harrie . Djojowikromo

Zoetermeer, 3 mei ’23.

© 2012 - 2024 Kantjeboord Lifestyle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel